· 

Zekerheid voelen in onzekere tijden

En dan ineens lijkt alles anders.

Plotseling lijkt de samenleving en de handelingen die we voorheen zonder nadenken deden stil te staan. En niet alleen hier maar in de hele wereld.

En dat alles door een virus. Dat is nogal wat om te verwerken. 

Voor de een is het makkelijker om hiermee om te gaan dan voor de ander.

Waar de ene persoon gelijk praktisch en creatief gaat denken en handelen, kan bij de ander de emotionele impact wat harder en langer binnen komen. 

Gevoelens van onzekerheid en angst kunnen dan de overhand krijgen.

Zeker als je van nature al gevoeliger bent.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om jezelf hierbij te helpen.

Zaken die je helpen wat zekerheid te creëren in een onzekere tijd.

 

Volg de tips die experts geven. 

Een ziekte is bij uitstek een gebeurtenis waar je voor je gevoel weinig grip op hebt. Wat je wel kunt doen om wat grip te creëren is de tips te volgen die experts uitspreken.

Zoals: Was je handen regelmatig, zeker als je buiten je huis bent geweest.

Probeer zo min mogelijk fysiek contact te hebben met andere mensen.

Blijf bij lichte klachten ook zo veel mogelijk thuis.

Hou jezelf op de hoogte van eventuele nieuwe richtlijnen. Kies daar desnoods 1 moment op de dag voor om jezelf even up to date te brengen.

 

Uit je gedachten en gevoelens. 

Belangrijk in deze tijd is het ook om erover te praten met mensen die dicht bij je staan of een instantie die er voor ingericht is zoals het Rode kruis.

Voel je angst of stress over de situatie die er nu is? Geef jezelf de ruimte om je gevoelens een plaats te geven in plaats van ze weg te stoppen.

Door erover te praten krijg je mentale ruimte om zaken ook van een andere kant te bekijken. De uitspraak "Je hart luchten" bestaat niet voor niets. Voel er geen schaamte voor, het is volkomen normaal dat je nu geconfronteerd wordt met vervelende gevoelens.

Het belangrijkste is dat je niet in een cirkel beland waarbij je blijft hangen in deze gevoelens. Dat kun je voorkomen door de negatieve gevoelens te uiten en vervolgens je focus te richten op positieve berichten en ideeën.

Zo vul je je hoofd weer met andere teksten waar je kracht uit kunt halen.

 

Creëer een nieuwe routine waar je houvast aan kunt hebben.

Wat geeft je een gevoel van geborgenheid en veiligheid? Wat geeft je een gevoel van herkenbaarheid en routine?

Wees hier eerlijk over en gebruik het in je voordeel.

Probeer voor jezelf vaste momenten in te plannen om een taak uit te voeren als je nu ineens thuis moet werken. Op die manier creëer je een nieuwe vorm van routine in plaats van je oorspronkelijke routine die in de war is geraakt. Dit kan je helpen een gevoel aan te wakkeren dat je weer wat controle over je eigen leven hebt. Je routine kun je zelf bepalen en indelen namelijk. Het stimuleert ook je productiviteit.

 

Probeer een mate van vrede te creëren met de situatie.

De situatie in Nederland en de wereld is nog steeds aan het veranderen.

Het lijkt er op dat het nog een tijd onrustig gaat blijven. 

Probeer dit te accepteren en los te laten. Het is zo.

En troost je met het idee, uiteindelijk gaat het ook weer voorbij.

Mogelijke stress of angst die je hierdoor voelt, helpen je op dit moment niet vooruit. Het is begrijpelijk maar je kunt je energie beter zo veel mogelijk richten of sturen op andere positieve emoties en gedachten.

 

Laat je inspireren door mooie verhalen die nu ook ontstaan.

Zo zijn er ook veel mooie berichten in de media te vinden door alles wat er gaande is. Mensen die elkaar onbaatzuchtig helpen, meer respect en waardering voor de mensen die juist nu extra hard moeten werken of het saamhorigheidsgevoel dat juist nu extra onder de mensen aanwezig lijkt te zijn. Zelfs in de natuur zijn positieve berichten te vinden omdat de natuur nu minder belast word door de mensheid.

Dit zijn onbedoelde positieve bijeffecten van het nare wat nu in de wereld aanwezig is, maar het kan je helpen en stimuleren om positief te blijven denken.

 

Zie de kleine lichtpuntjes om je heen

Vergeet niet de kleine lichtpuntjes in de wereld om je heen ook te zien.

Juist nu de lente lijkt te beginnen ontwaakt de natuur om je heen.

Geniet van de zon die schijnt, bloemen die in bloei gaan staan, bomen die weer groene bladeren krijgen bijvoorbeeld. Alles wat een glimlach op je gezicht kan doen verschijnen. Maak je lievelingsgerecht nog een keertje extra en geniet dit keer echt van het eten. Of maak tijd om nu eens echt nieuwe dingen te gaan leren met een thuisstudie of op een andere manier mocht je nu wat tijd over hebben als je thuis zit. Altijd al benieuwd geweest naar een bepaalde hobby? Ga je daar nu al eens in verdiepen.

Er zijn nog veel mogelijkheden om toch positief bezig te zijn ondanks wat er allemaal speelt. En alle kleine lichtpuntjes tellen samen uiteindelijk op tot een krachtige energiebron waar je sterk op kunt staan. 

 

Ondanks al deze punten is het een tijd met ongekende maatregelen en veranderingen.

Zorg dan ook goed voor jezelf en bescherm jezelf en je naasten.

Dat maakt het ook belangrijk dat we regelmatig luisteren en kijken naar onszelf. Met al het vele nieuws wat we te verwerken krijgen, is het belangrijk jezelf ook te voeden met positieve energie. 

Als je dat goed bevoorraad hebt kun je ook meer betekenen voor de mensen om je heen. Zo kun je zelf een lichtpunt worden voor andere mensen die het nodig hebben.

Bovendien voel je je daardoor hopelijk een stukje zekerder in deze onzekere tijden.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0