· 

De info-prikkels detox

Als je er op gaat letten valt het pas op.

Overal waar we luisteren krijgen we vooral te horen wat alle andere mensen van iets vinden of iets waar jij stelling in moet nemen.

Wat is de mening in het land? Wat zeggen de statistieken over alles? 

Hoe moet het nu verder met alle problemen om ons heen?

Ik heb het altijd wonderlijk gevonden. Want wat nou als je ergens gewoon een keer geen mening of visie over hebt? Mag dat nog?

Of wat nou als je anders denkt dan de meerderheid van de mensen, zonder de behoefte te voelen om dat overal te verkondigen?

Of als je even geen behoefte voelt om te horen wat alle anderen mensen doen en vinden?

 

Dit alles kan overweldigend voelen en onbewust veel energie van je kosten. In dat geval moeten we niet vergeten wie de sleutel vast heeft om daar verandering in aan te brengen....wij zelf!

Er gaat veel energie zitten in denken. Goed natuurlijk want zo kunnen we de hele dag door veel nuttigs gedaan krijgen.

Maar als je afgeleid wordt door zaken of informatie waar je eigenlijk geen interesse of belang in hebt, zorgt het er juist voor dat je minder gedaan krijgt dan je eigenlijk zou kunnen of willen.

 

Daarom kan het heel nuttig zijn om regelmatig bij jezelf na te gaan waar je in je gedachten mee bezig bent.

Raak je opgefokt of geïrriteerd door de vele verschillende meningen/ideeën of statistieken van anderen mensen steeds te horen of te lezen? Leid het je af van het maken van je eigen keuzes?

Misschien is het een idee om jezelf dan wat rust te gunnen en een tijdelijke break te nemen van alle informatie die je opneemt. (Bijvoorbeeld via het nieuws of Social Media)

Het is geen verplichting om continu van alles op de hoogte te zijn.

Zo lijkt het soms wel en het wordt wel vaak zo gepromoot.

Want het kan toch niet dat je niet van alles helemaal up to date bent??

Vooral zogenoemde Click-bait artikelen springen hier op in door je te lokken met teksten zoals: "Iedereen heeft het over.....'' ,''Iedereen wil naar deze bestemming reizen!''  of "Iedereen reageert boos op...".

Dit gebeurt dus met zowel positieve als negatieve onderwerpen.

Maar het kan geen kwaad om af en toe eens na te denken, wat heb ik aan alle informatie die ik binnen krijg?

 

Als je even niet zo goed in je vel zit is er niets mis mee om even wat afstand te nemen van  alle afleidingen om je heen. Het is geen wedstrijd, als je uit die informatie-race wil stappen en wat rust voor je hoofd wil creëren is dat juist goed. Dat helpt je in balans te blijven en je energie op te laden en goed te verdelen. Sterker nog, het helpt je eigen informatiefilter weer wat te versterken. Want die kan ook overbelast raken.

 

Maar ook als je voor je gevoel al goed bezig bent kan het geen kwaad om af en toe even een info-prikkel detox in te lassen. Even wat tijd maken voor wat opruiming en ruimte maken in je hersenen als het ware. 

Even in je eigen bubbel kruipen (Bijvoorbeeld voor 1 dag of misschien een weekend) en jezelf wat af zonderen van de buitenwereld (en de media die daar bij hoort).

Je dag vullen met anderen zaken die je een blij of opgewekt gevoel geven of waar je rustig van wordt. Met een heldere geest kun je bewuster keuzes maken in je leven en dus ook makkelijker kiezen waar je je aandacht aan wil geven.

Want je eigen gedachten en aandacht is goud waard.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0