· 

Keuzes (zonder stress)

De zomervakantie is alweer voorbij. De herfst staat al voor de deur.

Als het goed is heb je jezelf kunnen opladen in de zomer om weer goed aan de slag te gaan.

Veel mensen komen dan ook met goede voornemens terug op hun werk of school. "Dit jaar ga ik het anders doen!" 

Vaak via een nieuwe aanpak of misschien wel door een hele nieuwe weg inslaan.

 

In de vakantiemomenten met voldoende ontspanning dwalen je gedachten meestal vanzelf wat af en denk je na over de tweede helft en daarmee ook de laatste helft van dit jaar. Hoe wil ik die gaan invullen? Welke doelen had ik in Januari in gedachten waar ik naar mijn idee nog niet genoeg mee gedaan heb? Een balans opmaken over waar je nu staat.

 

En dan sta je ineens voor verschillende keuzes. Welke kant ga je op?

Blijf je toch vasthouden aan wat je al kent of voeg je wat nieuws/avontuur toe aan je leven? 

Het komt vaker voor dat mensen na jaren van dezelfde routine ineens een behoefte gaan voelen om eens iets anders mee te maken.

Dat kan zijn in de vorm van een nieuwe vaardigheid leren, maar ook door eens iets avontuurlijks te ondernemen wat je nooit eerder gedaan hebt.

Dit kan dan weer nieuwe energie opleveren en soms is dat genoeg om weer verder te gaan in de vaste routine die je al had.

Maar het kan ook door dingen anders aan te gaan pakken zodat je minder negatieve ervaringen zal hebben.

(Minder stress, minder druk, minder haast, etc.)

 

Een nieuwer fenomeen wat hier ook aan gelinkt is, is de zogenoemde "Fear of missing out."

Een angst waarbij je bang bent om een keuze te maken omdat je bang bent dat je vervolgens de andere optie die je had misloopt.

Daardoor kunnen keuzes (zowel kleine dagelijkse keuzes als grotere keuzes) veel meer stress opleveren.

Op die manier kunnen je dagdromen en nieuwe ideeën ineens verstikkend werken en helpt het je niet vooruit.

Hierbij komt ook de angst tot controle verlies vaak om de hoek kijken.

 

De ene persoon heeft van nature meer moeite met beslissingen nemen dan de andere.

Voor de mensen die het lastig vinden zijn hier alvast een paar kleine tips:

  • Stap voor stap naar verandering. Mocht je het moeilijk vinden om ook echt je nieuwe ideeën toe te passen in je leven,                                      probeer het dan met kleine stappen te doen. Je hoeft niet alles gelijk weg te gooien om verandering toe te passen in je leven.                                        Een hoop kleine aanpassingen leiden vaak naar een grotere positieve verandering op de lange termijn.                                                                                  Op die manier is het niet alleen makkelijker uit te voeren maar ook minder overweldigend.
  • Wed niet meteen alles op 1 paard als je nog twijfels voelt. Denk je er bijvoorbeeld over om een nieuwe vaardigheid te leren                                       of nieuwe kennis op te doen maar twijfel je over het onderwerp?                                                                                                                                                       Koop dan niet meteen een volledige cursus ergens maar probeer de verschillende opties eerst een keer uit.                                                                           Of vraag aan mensen die daar al mee bezig zijn hoe het ze bevalt.                                                                                                                                                    Zo voorkom je teleurstelling en krijg je meer een gevoel van zekerheid over wat je uiteindelijk kiest.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Als je een nieuwe routine wil gaan starten zal het vast voorkomen dan je een keer weer terugvalt in je oude gewoontes. Dit is heel normaal eigenlijk aangezien je jaren lang bezig bent geweest om je oude gewoontes op te bouwen.                                              Wees daarom niet te streng voor jezelf en geef niet meteen op als dit gebeurt.                                                                                                                              Als je blijft volhouden zal je zien dat je jezelf na een tijdje nieuwe routines en gewoontes kunt aanleren.
  • Maak een lijstje voor jezelf. Zet op een rijtje waar je aan zit te denken.                                                                                                                                             Hoe zou je daar al mee aan de slag kunnen gaan? Welke opties heb je daarin?                                                                                                                               Hoe zou je leven er vervolgens uit kunnen zien?                                                                                                                                                                              Door het alvast realistisch te schetsen en voor te stellen, kan je er al beter een gevoel bij krijgen of het haalbaar voor je is of niet.                               Of het echt iets toevoegt aan je leven of niet. Of het je helpt je doel te behalen of toch niet.                                                                                                       Dit kan ook meer een gevoel van zekerheid geven als je vervolgens ook daadwerkelijk je keuze maakt.
  • Luister naar je gevoel. Misschien voor de hand liggend maar desalniettemin de meest belangrijke tip.                                                                                Je gevoel geeft altijd advies, maar dan moet je wel goed luisteren.                                                                                                                                                    Voelt er iets niet helemaal goed of stevig aan je ideeën? Twijfel je nog teveel?                                                                                                                                 Dan is dit nog niet het juiste moment om de knoop door te hakken.                                                                                                                                          Voel je heel duidelijk een positief en helder gevoel erbij? Pak die kans en ga er dan voor!

Het mooie van je innerlijke stem (intuïtie) is dat het of je nu wilt of niet, je zal laten voelen welke kant je op kan gaan. 

De vraag is vaak alleen ga je er naar luisteren of ga je er (met goede bedoelingen) tegen in?

Maar dan nog kunnen keuzes heel lastig zijn. Zeker als het keuzes zijn die je leven gaan beïnvloeden.

We willen allemaal een stevige basis voelen in ons leven en van daaruit kunnen we de wereld verkennen.

Wees dan ook niet bang om er wat tijd in te steken en er niet zomaar in te rennen.

Soms voelt het als of het nu of nooit is maar vaak is dat niet zo. 

Dan verschijnen er ineens weer nieuwe kansen of ideeën in je leven.

Dingen waar je eerder nog nooit aan gedacht had bijvoorbeeld of wat niet eerder een optie voor je geweest zou zijn.

Gelukkig maar dat we zelf keuzes mogen maken. :)

 

Merk je dat je voor een kruispunt staat en weet je niet wat je wil/kunt doen? Ben je op zoek naar iets meer maar weet je nog niet precies wat?

Blijf je maar nadenken zonder actie te ondernemen en kun je daar hulp bij gebruiken?

Kijk dan ook eens onder het kopje Life coaching op deze site en kijk naar de mogelijkheden hoe MindMaze Coaching je kan helpen!

(Eerste contact is gratis, dus wat houd je tegen? :) )

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0